Schiwa Filbetinska

 

Vse se je začelo 31.08.1996, ko se je v psarni "Filbetinska" lastnice Jožice Spevan skotilo leglo v katerem so bile štiri progaste samičke. Doma sta ostali dve, Scheylla in Schiwa. Jožica je Schiwo podarila hčeri Sabini, ki je začela z vzrejo pasme v psarni registrirani pod imenom Schiwa's Imperium.

 

Rezultati, ki jih je Schiwa dosegla v svoji razstavni karieri so prekašali vse meje pričakovanega, saj si nihče od nas niti v sanjah ni predstavljal, da bomo z njo dosegli skoraj vse.

 

Že od malega smo z njo začeli hoditi na razstave, temu primerno pa smo se tudi pripravljali na razstave. Že takrat je kazalo, da z nje nekaj bo, saj je na razstavah pridno začela nabirati PRM-je (prvake mladih). Tako je osvojila Hrvaški mladinski šampionat. Nato je prišla na vrsto prva razstava s podelitvijo letnega in klubskega prvaka in sicer v Zagrebu na Hrvaškem 1997, kjer je med mladimi pometla z vso konkurenco. Tako je osvojila naslov Letnega in Klubskega prvaka Hrvaške v letu 1997 .

 

Nato je prišel "Schiwin" prvi Jahressieger Nemčije (letni prvak Nemčije) v Bielefeldu leta 1997. To je razstava, kamor je prihajala svetovna elita. V tistih časih bolje obiskana razstava od Atiboxa, evropske in svetovne razstave. V Bielefeldu je bilo razstavljenih preko 400 nemških bokserjev, mi pa smo s Schiwo in Scheyllo bili v razredu mladih ( 12 - 18 mesecev) edini predstavniki Slovenije. V našem razredu je bilo 31 samic, in Schiwa je dosegla prav dobro oceno in prišla med prve štiri ter tako v izbor za letnega prvaka mladih progastih samic (v Nemčiji je za mladega psa najvišja možna ocena prav dobro). Nato je sledil finale, kjer so se podeljevali prestižni  naslovi letnih prvakov. Za naslov letne prvakinje mladih med progastimi samicami se je potegovalo osem samic in sicer štiri prvo uvrščene iz razreda mlajših (9-12 mesecev) ter štiri prvo uvrščene iz našega razreda. Vzdušje je bilo neverjetno, kot na polnem nogometnem stadionu in mi smo s Schiwo tekli in tekli, ne vem koliko krogov, bilo jih je pa kar nekaj in meni je bilo zelo vroče. Na koncu smo še ostali samo mi in prvo uvrščena samica iz razreda mlajših in sodnika sta se odločila podeliti naslov samici iz razreda mlajših. Mi smo torej pristali na drugem mestu (vice prvakinja), čeprav je bilo mnenje prisotnih poznavalcev, vzrediteljev in še koga, da bi morala Schiwa zmagat. Moramo še omeniti, da je samico, ki je zmagala vodil profesionalni handler. Za nas tole drugo mesto pomeni isto kakor zmaga, saj je Schiwa bila v svojem razredu med 31 samicami prva, v seštevku obeh razredov pa med 46 samicami druga. Na tej razstavi smo ugotovili, kaj smo sploh imeli, imeli smo bokserko, ki se lahko kosa s svetovno elito. Po spektaklu se je pojavilo  tudi nekaj priznanih vzrediteljev, ki so hoteli Schiwo kupiti, cena pa je bila precej mamljiva (za dober avto), vendar je Schiwa ostala naša.

 

 

14.03.1998 je v G.Radgoni, Sabina s Schiwo opravila delovni izpit ScH-1, kateri je zelo pomemben, saj lahko le psi z izpitom kandidirajo za državnega in mednarodnega prvaka.

 

Nato so prihajale še mnoge druge razstave, ki so bile prav tako uspešne, nekatere pa tudi manj uspešne. Ena takih je bila 1998 v Italiji, evropska razstava v Genovi, kjer je prejela oceno prav dobro. Razočaranje je bilo veliko, vendar smo nekako pozitivno gledali naprej. Na izboru za Hrvaškega letnega prvaka je nato 1998 leta osvojila naslov letne prvakinje. Z zmagami na mnogih državnih in mednarodnih razstavah v 1998 in 1999 je osvojila naslov slovenskega, hrvaškega in internacionalnega prvaka.

 

25.04.1999 smo v Ljubljani prejeli diplomo za osvojeno 10. mesto. na tekmovanju Top 20 za najboljšega slovenskega razstavnega psa 1998, ki jo je podeljevala Kinološke zveze Slovenije. Tukaj moramo omeniti, da so se za uvrstitev na  Top 20 potegovali psi vseh pasem (tudi pasme, ki na razstavah nimajo tako ostre konkurence kot bokser). 

 

1999 je v Avstriji - Tulln bila evropska razstava FCI, kjer je dosegla višek svoje kariere saj je bila prva bokserka iz slovenske vzreje, ki je osvojila naslov Evropske prvakinje. Istega leta je na Hrvaškem postala letna in klubska prvakinja.

 

Konec 1999 je Schiwa imela prvo leglo in tako je počasi zaključevala svojo uspešno razstavno kariero. Leta 2000 je osvojila svojo zadnjo titulo - na domači specialni razstavi Kluba ljubiteljev nemških bokserjev Slovenije v Mariboru je osvojila klubskega prvaka.

 

Na državnih in mednarodnih razstavah je osvojila:

S Schiwo smo doživljali lepe in nepozabne trenutke, skupaj smo prepotovali pol Evrope.

V 6 legelih je skotila 28 mladičev.

 

Konec novembra 2005 je Schiwa zaspala. Od nje se nismo poslovili, saj bo vedno z nami v naših srcih. Njene slike krasijo steno dnevne sobe, njen pokal z evropskega prvenstva pa omaro in tako kot reče hčerka Lara (5 let): "naša Schiwa je gori, gori v pasjih nebesih".

 

Mitja

 

Faa Schiwa's Imprerium

 

Faa se je skotila 29.06.2004 kot edina progasta samička v leglu ima še progastega brata in belo sestro.

Usoda je – verjemite!

To je bilo Schiwino zadnje leglo in kot velikokrat rečem v hecu: »Tudi če bi Faa imela tri tace in dva zoba bi ostala doma!«

Nikoli je nisem primerjala s Schiwo, mogoče le na trenutke Mitja – on si Schiwe ne more izbrisati iz spomina. Jaz nekoliko drugače gledam na to; bila je, bila je super, enkratna in nepozabna – a bila je in bo ostala samo ena in edina Schiwa Filbetinska v zgodovini vzreje nemških bokserjev v Sloveniji in Evropi.

 

No, pa se vrnimo k Faa.

Faa je dobila ime po prvi progasti samici, katero sem lahko prijela za povodec in jo šolala (lastnica je bila moja mama). Bila sem stara 15 let, vendar premlada, da takrat ko bi morala opravljati izpit, sta me trema in trma tako prevzeli, da nisem hotela na izpit. Izpit je sodil mamin kinološki prijatelj g.Rado Pliberšek in jaz sem imela veliko domišljijo, ter sem bila mnenja, da mi bo v primeru ne dobro opravljenega dela izpit podarjen, prav zaradi poznanstva! Mimogrede, oktobra 2006 sem pri njem z Luno Ipon Saan opravila izpit B-BH in prav nič mi ni bilo podarjeno!

Lani pa smo izvedeli, da fa (fatali) pomeni »tako je in tako mora biti!«

S Faa nismo hodili veliko na razstave. Vendar tisto kar smo bili je bilo zadovoljivo in pričakovano.

Res pa je, da med tem časom, ko nas ni bilo na sceni, se je miselnost in tekmovalnost med razstavljavci spremenila za 100%.

Ker pa ne morem razstavljati toliko kolikor bi želela (služba, otrok,…) sem Faa v izjemno kratkem času izšolala do izpita IPO 1. Faa je »brihtna« in obe imava železno voljo za delo druga z drugo – obožujeva se.

Naj samo kot zanimivost zapišem, da sva pričele obiskovati tečaj šolanja septembra 2005, izpit B-BH sva opravile 29.10.2005 v Gornji Radgoni in 01.07.2006 v Miklavžu izpit IPO-I z 245 točkami (dobro). Mislim, da ti podatki potrjujejo resničnost zgoraj navedenih stavkov. Faa je »brihtna« punca in skupaj sva dober Team.

 

 

Na razstavah, ki smo jih do danes obiskali pa smo dosegli;

 

- 28. maj 2005 – ATIBOX 2005 Zagreb – PRAV DOBRO

- 17. september 2005 – Openbox festival – ODLIČNO 2

- 08. april 2006 – telesna ocena v Ajdovščini (Klub ljubiteljev nemških bokserjev Slovenije) –

  ODLIČNO

- 07. maj 2006 – specialna razstava NB Graz ( Osterriechischer Boxerclub – Landesgruppe

   Steiermark) – ODLIČNO 1

- 03. junij 2006 – specialna razstava NB Otočec (Klub ljubiteljev nemških bokserjev   

   Slovenije) – ODLIČNO, CAC

- 04. junij 2006 – specialna razstava NB Zagreb (Boxer klub Zagreb) – PRAV DOBRO

- 10. september 2006 – specialna razstav NB Graz (Landesgruppe Steiermark) – ODLIČNO

- 24. september 2006 – CACIB Maribor – ODLIČNO 2 – R.CAC

 

To je trenutno vse, ampak zagotovo nisva končali.

 

Imava eno skrito željo (mogoče dve), ki pa jo ne bom povedala (pravijo, da se želje ne uresničijo, če jih poveš na glas), ko si jo bova izpolnili, verjemite, da boste o njej izvedeli tudi vi.

 

Sabina

 

Glorija Schiwa's Imperium

Glorija se je skotila 27.12.2006 v leglu G v katerem so bile tri samičke in dva samčka. Izmed vseh je bila najbolj drobcena in nam je takoj zlezla pod kožo.

 

Kaj hitro bi se lahko zgodilo, da bi ostali brez samice za nadaljnjo vzrejo, saj se je v zadnjem Schiwinem leglu skotila ena sama samička. Še dobro, da je to bila Faa. No, da nam ne bi ponovno tekla voda v grlo, smo se odločili, da bo Glorija ostala doma. Glorija izhaja že iz četrtega kolena doma vzrejenih samic in škoda bi bilo tole linijo prekiniti oziroma izgubiti.

 

Zelo pomemben dejavnik pri psih je njihov karakter. Moram omeniti, da ima Glorija zdrav karakter. Je prijazna, živahna, vodljiva in učljiva samička. Verjamem, da z njo ne bo  težav pri opravljanju delovnih izpitov. Do drugih psov ni popadljiva, prav tako pa se odlično razume z našo hčerko Laro. Veliko tega ima v genih nekaj tega pa je pridobila z našo vzgojo.

 

 

Tako kot z njeno babico Schiwo, smo se z Glorijo začeli zgodaj udeleževati razstav. Uspehe, ki jih je do sedaj dosegla so nanizani v rubriki razstave. Omeniti pa moram nekaj odmevnih razstavnih rezultatov:

- naj samica slovenske vzreje 2007

- svetovna mlada Atibox prvakinja 2008

- mlada letna in klubska prvakinja  Hrvaške 2008      

- naj samica slovenske vzreje 2008

- 3. mesto na Atiboxu 2009

- naj samica slovenske vzreje 2009

- letna prvakinja Slovenije 2009     

ŠAMPIONATI:

- slovenski mladinski šampion

- hrvaški mladinski šampion     

- šampion Slovenije

- internacionalni šampion

 

S Sabino sta 03.05.2009 opravile delovni izpit IPO I in to s prav dobro oceno (sled 96 točk, poslušnost 90 in obrambo 86 točk).

 

Mitja

 

In Vivo Schiwa's Imperium

Psarna Schiwa's Imperium praznuje (2009) 10 let svojega obstoja in po 9 leglih smo se odločili, da bomo imeli samca. Ne samo to, vedno sva z Mitjem prisegala na progaste, po 10 letih je nastopil čas (na Mitjevo željo) da bomo imeli rumenega samca.

In tako Vam predstavljamo našega novega pesjana; IN VIVO-ta SCHIWA'S IMPERIUM.

Danes ne bom pisala o tem, kakšne so njegove možnosti, kakšni so njegovi potenciali, kakšne so njegove zasnove, osnove, predpozicije,….

 

Vivo je rumen samec, katerega uradni lastnik je Mitja Heric, za katerega velikokrat v hecu povem, da ga jaz ne bom vozila lulat, ker samci dvignejo neštetokrat nogo preden se do konca polulajo, moda ima oba, če bo imel temne oči – še ne vem, če bo imel široke in ravne zobe – še ne vem, če bo zdrav – še ne vem, če bo imel izpit – še ne vem, …. Vem to kar lahko vidite tudi vi, da je zelo simpatičen in na njem nekaj je …. da pade v oči. Je kakršen je, simpatičen, pogumen, postaven, zavedajoč se tega, da je nekaj posebnega, toda kaj posebnega,  v kaj se bo razvil in odrastel pa bomo še videli in če želite ga lahko spremljate ali tudi ne.

 

  8. tednov

 

In tako kot pove njegovo ime  In vivo (latinsko v živem) je izraz, ki se zlasti v naravoslovnem izrazoslovju uporablja za procese, ki potekajo v živem organizmu bomo skupaj v  psarni Schiwa's Imperium z Mitjem na čelu šli z njim skozi nov proces raziskave v živem svetu kinologije rumenih samcev.

 

 

3. mesece

 

In Vivo-va razstavna pot se je začela 6. septembra 2009, debitiral je na eni največjih razstav bokserjev - v domovini nemškega bokserja (specialni razstavi - Jahressiegerju nemčije v Augsburgu). Nato so Še v letu 2009 sledile tri razstave in najuspešnejša je bila CACIB Celje, kjer je v BIS-u bil najlepši mladič. V letu 2010 je bil na 9 razstavah. Najboljši rezultat pa je dosegel oktobra na Italijanski specialki - Campionato, kjer je v razredu mladih rumenih samcev osvojil drugo mesto. Ne smem še pozabiti omeniti 2. klubske razstave v Železnikih, kjer je postal mladi klubski prvak v 2010 (OS Ljublajna).

 

 

2009 - Jahressieger - Augsburg                            2010 - Campionato - Italija

 

2010 - Campionato - Italija

 

Leto 2010 je bilo tudi delovno, saj sva se z Vivom pripravljala na delovni izpit nižje stopnje ISP B-BH. Tako sva 30. oktobra na poligonu ŠKD Mumlek opravila izpit B-BH z 97 točkami.

 

Nastopilo je leto 2011, za našega In Viva najbogatejše leto kar se tiče uspehov na razstavah in v delu. Vivo se je pokazal na 14 razstavah doma in na tujem. V maju 2011 je postal šampion Črne gore, na slovenski specialki je bil naj samec slovenske vzreje ter na 3. klubski razstavi postal še klubski prvak 2011 (OS Ljubljana). Pridno je nabira CAC-e, ki so potrebni za osvojitev šampionatov.

 

18. specialka KLNB- Slovenije  (naj samec SLO vzreje) 2011

 

            Atibox 2011 - Italija

 

In Vivo se je v aprilu 2011 tudi udeležil  državne delovne tekme na KD Celje, kjer sva tekmovala po programu B-BH. Z osvojenimi 85 točkami sva zasedla 12.mesto. In Vivo je prvi nemški bokser na delovni tekmi, ki je do dolgih letih na slovenskih tleh zastopal svojo raso. No sledile so še tri tekme po B-BH-ju. In tako tudi prve Vivo-ve stopničke v Križevcih pri Ljutomeru, kjer sva z 90 točkami bila tretja.

 

    prva najina delovna tekma - Celje 2011                  prve stopničke 3. mesto - Križevci 2011

 

Ker se je bližala svetovna tekma v sledenju ATIBOX WM-FH (Maribor 2011), katere organizacija je bila pod okriljem KLNB Slovenije, je bila najina velika želja tam tekmovati. Ker je Vivo skozi celotno leto ob pripravljanju na izpit višje stopnje IPO-1 bil dober na sledarskih treningih, se nama je želja uresničila. 1. oktobra , saj sva se udeležila državne sledarske tekme, ki jo je organiziralo KD Grosuplje. Na tekmi sva preživela in s 70 točkami izpolnila pogoje za uvrstitev v Slovensko reprezentanco.

 

se nadaljuje.....